Vinkøleskab Guide – Gode råd ved køb af vinkøleskab

Der kan være mange gode årsager til at investere i et vinkøleskab. Den mest almindelige årsag er nok, at man ikke er i besiddelse af en anden velegnet opbevaringsmulighed til sin vin. Det er jo de færreste, der har en optimal kælder, der har den rigtige temperatur og fugtighed.

 

Optimal opbevaring af vin

God og eksklusiv vin kræver optimale opbevaringsforhold ved længere tids opbevaring. Optimale forhold dækker over at

  • Temperaturen skal være konstant omkring 10° C
  • Luftfugtigheden skal være ca. 55-75 %
  • Det skal være mørkt
  • Der må ikke være ”skæve” lugte
  • Der må ikke være rystelser
  •  

Det er meget vanskeligt at opnå disse forhold i vores normale bolig, hvad enten vi bor i lejlighed eller hus. Og selv om det kan lade sig gøre at indrette et kælderrum med optimale forhold, kan der være en stor investering forbundet med dette.

Det er her vinkøleskabet kommer ind i billedet. Det er det bedste alternativ til vinkælderen. Og for at leve op til de fem faktorer ovenfor, er det vigtigt at det er et ”rigtigt” vinkøleskab og ikke blot et almindeligt køleskab, da det typisk ryster, har for lav temperatur og i mange tilfælde har svært ved at holde luftfugtigheden konstant.

 

Hvilke vine skal du opbevare i vinkøleskab?

Det er selvfølgelig helt op til dig at bestemme, hvilke vine du ønsker at opbevare perfekt. Men de fleste hverdagsvine til under 100 kr. og som du regner med at drikke inden for 6-12 måneder kan normalt klare de fleste opbevaringsforhold uden at tage skade. Blot du lader være med at lægge dem direkte i sollys og høj varme, så tager sådanne vine ikke skade.

Så vinkøleskabet er mere til de dyre vine og vine som du ønsker at opbevare over en årrække, så de udvikler sig og bliver bedre. Det er samlervine og auktionsvine, der ofte kommer fra de klassiske vindistrikter som Bordeaux, Bourgogne og Rhône i Frankrig, Amarone, Barolo og Brunello di Montalcino i Italien og andre kultvine fra resten af verden, som eksempelvis danske Pingus i Spanien.

 

Forskellige typer af vinkøleskabe

Der findes flere forskellige typer af vinkøleskabe, som du kan vælge imellem og der er fordele og ulemper ved mange af dem. De gennemgås nedenfor:

 

Fritstående Vinkøleskabe

Fritstående vinkøleskabe er et godt valg for mange vinentusiaster. De har stor fleksibilitet ved, at de kan placeres næsten hvor som helst i hjemmet, uanset om det er i et hjørne i kælderen eller på en mere prominent plads, hvor du kan vise din samling frem. Du kan få fritstående vinkøleskabe med enten én eller flere temperaturzoner (som forklares længere nede). Som regel er der en sikkerhedslås på døren og automatisk afrimning – det er dog ikke tilgængeligt på alle vinkøleskabe.

Vi anbefaler ikke, at du anvender et fritstående vinkøleskabe til indbygning i et skab eller lignende, da der er ventilation på bagsiden, og varmen herfra risikerer at blive fanget i skabet med risiko for overophedning. En overophedning vil mindske vinkøleskabets evne til at bevare sin indre temperatur og køle din vin og desuden forkorte skabets levetid. Hvis du ønsker at indbygge et fritstående køleskab, skal du efterlade ca. 5-10 cm på hver side, så varmen kan slippe ud – det går så noget ud over udseendet.

Du kan få fritstående vinkøleskabe fra 6 flasker og op.

 

Indbygnings Vinkøleskabe

Vil du gerne have et vinkøleskab indbygget i et køkken eller i andre elementer, så findes der modeller, der er specialbygget til dette formål. De er blandt andet designet, så de har udluftning på forsiden, hvor varmen kan trænge ud og deres kabinetter er mere skrabede (og billigere), da de jo ikke kan ses, når de er indbygget.

Indbygningsvinkøleskabe kommer i mange forskellige bredder, farver og størrelser til at rumme alt fra 15 til mere end 150 flasker. Mange indbygningsenheder tilbyder rustfrit stål eller træ og døre, som passer til det udseende du allerede har i dit køkken eller hvor du nu vil indbygge køleskabet.

Når du vælger at indbygge et vinkøleskab anbefaler vi, at du ikke placerer det i direkte sollys eller op ad varmeproducerende enheder. Endvidere kan en placering ved siden af en opvaskemaskine eller andre apparater, der ryster, heller ikke anbefales.

 

Enkeltzone Vinkøleskabe

Et enkeltzone vinkøleskab er et skab med kun én kølezone og én termostatindstilling. Det vil sige, at du kun kan indstille en temperatur for hele skabet. Anvender du skabet som et serveringsskab også, så kan du lægge de flasker, der skal have en lidt højere temperatur – typisk rødvinene – øverst, da der her kan være en lille smule varmere end i bunden af skabet.

 

Flerzone eller Multizone Vinkøleskabe

Et flerzone eller multizone vinkøleskab er et vinskab med 2 eller flere termostatstyringer og nedkølede zoner. De fleste af disse vinkøleskabe har digital kontrol på forsiden af skabet, hvor du kan justere de forskellige temperaturzoner.

Et flerzoneskab giver dig mulighed for at anvende skabet til flere forskellige former for opbevaring. Du kan f.eks. have en kold zone forneden (den koldeste zone er altid her), som kan indstilles på 5-12° C og her kan du opbevare de vine, der skal opbevares i lang tid, samt evt. de vine som nydes køligst, f.eks. Champagne.

Øverst oppe har du den varmeste zone og det kan eksempelvis være til drikkeklare rødvine, som typisk skal serveres på 16-18° C. Har du kun to zoner vil temperaturen i midten af skabet ligge imellem den nederste og øverste zone – perfekt til serveringsklar hvidvin eller opbevaring. Du skal regne med maksimalt 10° C forskel i den temperatur, du indstiller for oven og for neden.

 

Lidt teknik

Der findes to forskellige teknikker til at køle et køleskab, kompressor-køling og termoelektrisk køling.

Kompressor-baserede vinkøleskabe bruger den samme kompressor teknologi som standard køleskabe til at køle. Kompressorkøling er bedst til store vinsamlinger, da kompressorkøling er kraftig og har nemmere ved at holde dine vine ved en konstant temperatur, selv om der er store variationer i rummet, hvor skabet står. Indbygningsmodeller er alle med kompressor og de største vinskabe har også kompressor.

Termoelektriske vinkøleskabe tilbyder et alternativ til kompressorbaseret køling. Termoelektrisk køling virker ved at sende elektrisk strøm gennem en keramisk flise, der får den indvendige side af flisen til at afkøle, mens den udvendige side indsamler og fordeler varmen til ydersiden af ​​vinskabet. Termoelektriske vinkøleskabe bruger mindre energi og producerer mindre støj end kompressorbaserede modeller, men de har også deres begrænsninger, især har de svært ved at køle ned til temperaturer, der er lavere end 10° under den omgivende temperatur. Er bedst til mindre samlinger og fritstående skabe.