Vin til fisk - nok mest hvidvin

Vin til fisk

Når vi tilbereder fisk serverer vi den næsten altid med lidt citron eller en syrerig sauce eller andet tilbehør. For fisk kræver nemlig at blive ledsaget af syre og jo federe fisk desto mere syre er påkrævet. Det samme gør sig gældende med den vin, vi skal sætte til fisken. Den skal også have syre. Det har de fleste hvide vine, men også rødvin har syre, så hvorfor ikke bare drikke rødvine?

Udover syre har de fleste rødvine også tannin (garvesyre), som giver en meget metallisk smag, når man drikker den til fisk. Så hvis du vil sætte rødvin til fisk bør du gå efter vine med meget lidt tannin og helt uden fadlagring. 

Det kan f.eks. være rødvine fra Beaujolais eller andre "friske" rødvine. Det vigtigste er, at rødvinen er ung og fyldt med frugt og syre.

 

Men hvorfor ikke blot nyde en god flaske hvidvin, når den nu absolut er den bedste ledsager til fisk?

 

Fisk er i sig selv ikke så dominerende i smagen, så hvilken vin du skal vælge afhænger mere af, hvordan du tilbereder fisken og hvilket tilbehør, du serverer. Vælger du en forholdsvis neutral tilberedning af fisken som kogt, dampet eller bagt passer de fleste gode hvidvine på Sauvignon Blanc, Riesling eller Chardonnay hertil og gerne i umiddelbare og ikke-fadlagrede udgaver.

 

Men går du hårdere til værks med fisken og steger den eller griller den, skal vinen også være kraftigere og her passer en god fadlagret Chardonnay fint ind. Men det samme gør en hvid Bordeaux eller måske en Rhône-inspireret hvidvin.

 

Serverer du fisken med en klassisk smør sauce - beurre blanc - ja så må vinen gerne tilsvarende være lidt cremet - igen er en fadlagret chardonnay som en Bourgogne perfekt.

 

Som skrevet ovenfor er der nogle tilfælde, hvor en rødvin også kan komme på tale. Jeg synes det fungerer bedst til grillet fisk og gerne kraftige fisketyper som tun, sværdfisk, laks, havkat eller havtaske. Men pas på garvesyren...

 

Champagne og anden mousserende vin er også glimrende ledsagere til fisk. En almindelig non-vintage champagne kan faktisk klare de fleste fiske- og skaldyrsretter, men bevæger man sig op i grillet fisk og lidt tungt tilbehør bør man forsøge sig med en årgangschampagne eller en anden mousserende vin på samme niveau.