Vin fra Bourgogne

Om Bourgogne

I Bourgogne dyrker man hovedsageligt to druesorter: Pinot Noir for de røde vine og Chardonnay for de hvide vine. Således er både de røde og hvide vine herfra næsten altid lavet på en enkelt druesort, men alligevel finder man en enorm variation mellem vinene. 

 

I mere end tusind år har man i Bourgogne interesseret sig for de nuanceforskelle, som de forskellige parcellers vækstbetingelser giver til den endelige vin. Det er disse studier, der har ført frem til en officiel rangordning af markerne i Bourgogne, hvor de bedste er blevet tildelt status af Premier Cru eller Grand Cru. De bedste parceller giver ikke blot de bedste vine, de giver som regel også en særlig karakter – og ved gentagne smagninger kan man derfor lære sig at genkende en enkelt marks særlige karakteristika.  

 

Beaune

Generelt er jordbunden i Beaune sandholdig og rig på kalk, og det giver en særlig mineralitet til både de røde og hvide vine herfra. De hvide vine opnår en unik balance mellem fylde og mineralitet, og selve fremstillingen af vinen foregår som regel på egetræsfade, da Chardonnay er en druesort, som under fremstillingen kræver små doser af ilt for at opnå en større aromaintensitet og kompleksitet. Denne iltning får den gennem egetræets porer, og alt afhængigt af egetræets alder og ristningsgrad vil fadene også afgive aromaer til vinen. De hvide vine fra Beaune kan opnå stor fylde, og det er ikke udsædvanligt, at de fremstår med større krop end de røde vine. 

Pinot Noir er en tyndskinnet drue, som giver lyse rødvine med let krop. Samtidig er det en meget aromatisk drue, hvorfor vine på Pinot Noir ofte er delikate, feminine og finesseprægede, hvor man må fordybe sig i duften for at opleve vinen til fulde. Rateau’s røde vine er lavet på druemateriale fra gamle vinstokke, og er derfor en anelse mere koncentrerede end den generelle Beaune-stil, ligesom hans vine har en meget ren og saftig frugt. 

For at få det bedste ud af disse vine, er det vigtigt at have de rigtige glas og de rigtige forventninger; de røde vine fra Beaune bør drikkes ved 14-16 grader af store Bourgogne-glas. De hvide vine bør ligeledes drikkes af Bourgogne-glas, men ved 10-12 grader. 

 

Se nogle af de dejlige Bourgogne vine her, f.eks. en af vinene fra J C Rateau