Vinopbevaring

oprettet d. under Værd at vide

Vinopbevaring

Vinopbevaring - opbevaring af vin

Hos klubvin.dk har vi specialiseret inden for vinopbevaring, hvor vi tilbyder dig en bred vifte af potentielle løsninger. Alt lige fra et nyt vinkøleskab og vinreoler til indretning af vinkælderen, hvor vinen kan ligge i fred - måske :-). .

 

De fleste bedre og rigtigt gode vine, har godt af at blive gemt og opbevaret. Vinen er ganske enkelt ikke færdigudviklet til at give den optimale oplevelse. Nogle gange snyder vi lidt ved at give vinen en masse ilt med en vinkaraffel eller vinilter. Men i bund og grund har de gode vine godt af, at blive opbevaret i længere tid under de bedst mulige vilkår. 

Basis om vinopbevaring

Vin er et levende og følsomt produkt, der kræver en nænsom opbevaring for at sikre de bedste betingelser for vinens modning og udvikling, som giver dig optimal nydelse når vinen skal drikkes.

Temperatur

Der er stor forskel på opbevaringstemperaturen og serveringstemperaturen. Derfor kan man også få vinkøleskabe til både opbevaring og som serveringsskabe. Serveringstemperaturerne ligger fra ca. 6-8 grader for en let hvidvin til ca. 18 grader for en kraftig rødvin. Opbevaringen ligger mellem 8 grader til godt 15 grader. Jo lettere og lysere des køligere og jo tungere og mørkere desto højere temperatur skal vinen opbevares ved. Læs mere om opbevaring af vinens temperatur

Det vigtigste ved temperaturen når vi snakker vinopbevaring er, at den er konstant. Temperaturen må ikke svinge som f.eks. dag og nattemperatur. Det er vinen alt for sart til at udvikle sig ved optimalt. Husk også, at jo varmenere vinen bliver opbevaret desto hurtigere udvikler den sig, og tilsvarende omvendt ved køligere temperaturer. 

Luftfugtighed

En konstant og rimelig høj fugtighedsgrad er også vigtig ved vinopbevaring. Ønsket om høj fugt skyldes at korkpropperne kan tørre ind, hvis der bliver for tørt, hvilket giver ilt til vinen, og den da bliver ødelagt. Da Danmark er omgivet af havet og vi samtidigt har relativ meget regn, har vi altid en høj luftfugtighed. Du skal stile efter ca. 60 - 75% og sørge for at den er rimelig konstant inden for det område. 

Mørke

Flasken beskytter i sig selv ikke mod direkte sollys, og især ultraviolet lys kan være skadeligt for vinen. Derfor skal vinen opbevares i mørke – sikkert beskyttet mod UV-stråler. Alle vores vinkøleskabe har UV-beskyttet døre, også dem med glasdøre. Men ligesom alt andet organisk bliver påvirket af lys og UV-stråler, så gør den starte vin det også. Så selvom vin er smukt, så gem dem lidt væk. Specielt dem, som skal opbevares i mange år. 

Rystelser

Bliver vinen udsat for gentagne vibrationer, forstyrres vinens biokemiske udviklingsproces. Det er ofte vibrationer, der er skyld i, at de bedste og fineste vine ikke når deres højdepunkt. Derfor er optimal vinopbevaring ved fuldstændig ro. Vinen skal ganske enkelt ligge stille, og du skal ikke flytte rundt på den hele tiden, heller ikke selvom du gerne vil vise den specielle flaske frem til venner og familie. Det beskadiger din vin. 

Ventilation

En vedvarende cirkulation af luft og ventilation er grundlæggende vigtig for at undgå udvikling af ubehagelige lugte og udvikling af råd og mug.

God vinopbevaring

God vinopbevaring er ganske enkelt, når vinen får bedste opbevaringsbetingelser som muligt med fokus på temperatur, fugt, rystelser og lys. Det bedste er derfor enten en vinkælder eller et vinkøleskab, specielt til de vine som skal ligge længe. Planlægger du en kortere periode kan mindre også gøre. Det har selvfølgelig også betydning, hvilke vine vi ønsker opbevaret til senere nydelse.

Dårlig vinopbevaring

Dårlig vinopbevaring derimod er når ingen af betingelserne er opfyldt. Jo flere kritiske brud på opbevaringsrådene desto værre for vinen. Et af de værste steder er oven på køkkenskabene, hvor din vin vil få svingende temperaturer (bl.a. fra den daglige madlavning), fugt fra maden og rystelser fra køleskabet. 

 

 

Og nu, er det blevet tid til at skænke et godt glas vin. Skål


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar