Smag på vin 2 - Temperering

oprettet d. under Værd at vide, Vin

Smag på vin 2 - Temperering

Det kan være svært at vælge den rigtige vin, men når først man får det lært, vil man også kunne give både sine gæster og sig selv en langt større oplevelse, når det er den rigtige vin der bliver serveret. Det drejer sig dybest set ikke om at servere den bedste og dyreste vin man kan komme i nærheden af – men derimod om at finde den vin, som passer til lejligheden og til den mad der bliver serveret. 

 

I dette trin vil vi give dig et lille indblik i det første af 4 forhold, som kan få stor betydning for, hvordan du og dine gæster oplever samhørigheden mellem den vin du serverer og den stemning du ønsker at opnå: 

Temperering

Dekantering 

Vin på bordet 

Iscenesættelse 

Temperering 

I ”gode gamle dage” var det i mange hjem normal praksis at servere en godt lunken rødvin til maden, når der skulle vin på bordet. Det måtte gerne en vin der havde stået på radiatoren for at opnå den rigtige gode varme temperatur. I dag tænker vi heldigvis anderledes!  

De meget generelle temperaturer er: 

           Serveringstemperaturer afhænger af vintypen        

 

 Tørre og frugtige mousserende vine 

 4-6° C 

 Champagne Cuvée uden årgang 

 12-14° C 

 

 

 Hvidvin, let og syrlig 

 6-8° C 

 Hvidvin, aromatisk 

 8-10° C 

 Hvidvin, fadlagret 

        14-16° C         

 

 

 Rosévin 

 6-8° C 

 

 

 Rødvin, let og frugtagtig 

 12-14° C 

 Rødvin, godt krydret 

 16° C 

 Rødvin, fyldig og tanninrig 

 18° C 

 Rødvin, med nogen alder  

 18° C 

 

 

 Sød vin, dessertvin 

 12-16° C 

 

Hvis vi starter måltidet med hvidvin, kan det anbefales at servere denne fra en flaske i en Champagnebowle med is eller med en vinkøler på flasken så den kan holde sig kold. Vinen der er i glasset, vil meget hurtigt opnå stuetemperatur, så det er også en god ide at skænke mindre i glasset og så til gengæld efterfylde med den afkølede vin. 

Enkle hvidvine som ikke indeholder mange tanniner skal drikkes koldere for at opnå den bedste smag, fordi det er her smagens frugtpræg kommer til sin ret. Dette gælder specielt for hvidvine som stammer fra marker med højt udbytte og som er fremstillet reduktivt, lufttæt og uden biologisk syrenedbrydning. Denne type hvidvin indeholder ofte antydninger af kulsyre som garanti for deres friskhed og skal serveres kolde for ikke at smage dovent. 

Er der tale om fyldige hvidvine og hvidvin som har ligget på træfade og dermed opsuget en vis mængde tanniner, skal disse vine serveres ved noget der ligner rødvinstemperatur – og altså ganske meget varmere end køleskabskolde! Det gælder særligt for hvid Bourgogne, fyldig Chardonnay og ældre hvidvine, som har haft godt af at modne over tid. 

 

Når vi kommer til rødvinen, er det mange gange en god ide at servere den et par grader lavere end de fleste er vant til. Vinen vil meget hurtigt opnå stuetemperatur og mens temperaturen i glasset stiger, vil man kunne dufte de mange aromaer der er i vinen. Smagsløgene reagerer forskelligt på varme og kulde, og deres måde at opfatte sukker, syre, tannin, kulsyre og alkohol på afhænger af temperaturen. Derfor kan et par grader for lidt eller for meget hurtigt slå en ellers fuldkommen harmonisk vin ud af kurs. Varme virker særligt forstærkende på sødme og syre, mens kulde omvendt fremhæver det bitre og sammentrækkende udtryk af garvesyrerne.  

Helt generelt vil en serveringstemperatur på 16-180C være at foretrække, hvis man skal angive en tommelfingerregel. 

 

Hvidvin og mousserende vine kan godt nedkøles i og stå i køleskabet, men skal tages ud i så god tid, at de opnår serveringstemperatur inden de hældes i glassene – det er dog mange gange både bedre og mere hyggeligt at lægge dem i isvand et kvarters tid til en halv time inden servering. 

Man skal undgå at opvarme en flaske med rødvin på et varmelegeme, da flaskens indhold kun opvarmes lokalt og dette kan få vinen til at virke uharmonisk. Det er langt bedre at hælde vinen i en vinkaraffel, som er udskyllet med varmt vand og så ellers lade vinen blive varmet op i glassene den serveres i. 

Forskel på opbevaringstemperatur og serveringstemperatur 

Der kan være stor forskel på ideel opbevaringstemperatur og serveringstemperatur på dine vine. Serveringstemperaturen ses ovenstående og som beskriver hvornår du får mest ud af vinen, når den skal drikkes. Men indtil vinen skal drikkes skal den opbevares enten i en vinreol eller i et vinkøleskab. Her har din opbevaringstemperatur også betydning for udviklingen af din vin, hvor mousserende vine og hvidvine skal opbevares køligere end rødvine. 

8 - 9°: Mousserende vine 
10 - 12°: Hvidvine 
12 - 15°: Rødvine 

Jo lettere, des køligere. 

 

Skål og velbekomme 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar