Hvilken vin bør du opbevare i et vinskab

Det er ikke alle vine, du behøver at opbevare i et vinskab. På mange måder er et vinskab en erstatning for en vinkælder og skal give en vin de optimale opbevaringsforhold. Men pladsen er som regel noget mere trang i skabet og det kan derfor være nødvendigt at prioritere de vine, der skal være plads til. Så hvilke vine skal i vinskabet og hvilke kan opbevares andetsteds?

 

Her er der især to faktorer, man bør tage i betragtning. Den ene er prisen på flaskerne. Dine billigste vine behøver ikke at blive opbevaret perfekt - spar pladsen til de dyrere vine. Billigere vine - dem under 100 kr. pr. flaske - er som regel mere robuste og bliver normalt heller ikke bedre af at blive lagret i lang tid. De billige vine kan du derfor sagtens opbevare uden for vinskabet. Find et sted i huset eller lejligheden, hvor temperaturen ikke bliver høj og hvor der ikke er for lyst (f.eks. soveværelset) - så kan du sagtens have disse vine der.

 

Det samme gælder vine, du skal drikke inden for den nærmeste fremtid. I mange tilfælde er det de samme vine, som de billige? Skal vinene drikkes inden for de næste 6-9 måneder kan du sagtens have dem uden for vinskabet - det tager de ikke skade af.

 

Det efterlader os med de bedste og dyreste vine til vinskabet - måske ikke overraskende. Men vi er ikke helt færdige endnu. For du har sikkert også forskellige typer at vin - jeg tænker på mousserende/champagne, hvidvin og rødvin. Alle typer har bedst af at blive opbevaret ved konstant temperatur på ca. 9-11 grader.

 

I nogle vinskabe kan man få to eller flere temperaturzoner, så temperaturen kan være forskellig i bunden og i toppen. Skal du alene anvende skabet til opbevaring af dine bedste og dyreste vine, bør nu nøjes med et enkeltzoneskab. Vil du også anvende skabet som et serveringsskab, kan du med fordel købe et multizoneskab - men ellers er det ligegyldigt.

 

I opbevaringsskabet med én temperaturzone bør du placere de mousserende flasker nederst, så hvidvinene og rødvinene øverst. Der vil næsten altid være lidt køligere for neden i skabet og lidt varmere for oven.

 

Når du skal drikke vinene kan de mousserende vine tages direkte skabet til bordet (hvis skabet er 9-10 grader) og det samme kan hvidvinene, som dog godt må være 12-13 grader, når de serveres. Rødvinene skal typisk være lidt varmere - op til 18-19 grader - så de skal tages ud af skabet noget før de skal serveres.

 

Vinportalen VinForum.dk har en temperaturberegner, der kan beregne, hvor lang tid det tager at varme en vin op eller køle den ned - se den her.

 

Jeg håber det har givet dig et par svar vedrørende opbevaring af vin i vinskab. Hvis du har yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at ringe på tlf. 7022 0866.